Препоръка Rec (2003)4

СЪВЕТ НА ЕВРОПА
КОМИТЕТ НА МИНИСТРИТЕ

Препоръка Rec (2003)4
на Комитета на министрите на държавите-членки
относно общите правила срещу корупцията при финансирането на политическите партии и предизборните кампании

(Приета от Комитета на министрите на 08 април 2003 г.
на 835-то заседание на заместник-министрите)

Комитетът на министрите, съгласно условията на чл. 15. б от Статута на Съвета на Европа,

Като взе предвид, че целта на Съвета на Европа е да постигне по-голямо единство между своите членове;

Като има предвид, че политическите партии са основен елемент на демократичните системи на държавите и са важен инструмент на изразяване на политическата воля на гражданите;

Като има предвид, че политическите партии и финансирането на предизборните кампании във всички държави трябва да бъде предмет на стандарти, с цел предотвратяване и борба срещу явлението корупция;

С убеждението, че корупцията представлява сериозна заплаха за правовата държава, демокрацията, човешките права, равенството и социалната справедливост, че тя възпрепятства икономическото развитие, застрашава стабилността на демократичните институции и подкопава моралните устои на обществото;

Като взе предвид препоръките, приети на 19-тата и 21-вата Конференции на европейските министри на правосъдието (Валета, 1994 г. и Прага, 1997 г. съответно);

 Като взе предвид Програмата за действие срещу корупцията, приета от Комитета на министрите през 1996 г.;

В съответствие със Заключителната декларация и Плана за действие, приет от държавните глави и правителствените ръководители на Съвета на Европа по време на втората среща на върха, която се проведе в Страсбург на 10 и 11-ти октомври 1997 г.;

Като взе предвид Резолюция (97) 24 Относно двадесетте ръководни принципа за борба срещу корупцията, приета от Комитета на министрите на 6 ноември 1997 г. и по-специално Ръководен принцип 15, който насърчава спазването на правила за финансирането на политическите партии и предизборните кампании, които възпират корупцията;

Като взе предвид Препоръка 1516 (2001) относно финансирането на политическите партии, приета на 22 май 2001 г. от Съвета на Парламентарната асамблея на Европа;

В светлината на заключенията на Третата европейска конференция на специализираните служби в борбата срещу корупцията, засягаща упражняването на влияние и незаконното финансиране на политическите партии в Мадрид от 28 до 30 октомври 1998 г.

Като припомня в тази връзка значението на участието на държавите, нечленуващи в дейността на Съвета на Европа срещу корупцията, и приветствайки техния ценен принос за изпълнението на Програмата за действие срещу корупцията;

Като взе предвид Резолюция (98) 7, разрешаваща частичното и разширено Споразумение за създаване на Групата държави срещу корупцията (GRECO) и Резолюция (99) 5 за създаване на Групата държави срещу корупцията (GRECO), която има за цел подобряване на капацитета на членовете си за борба с корупцията чрез последващ контрол на изпълнението на техните ангажименти в тази област;

С убеждението, че повишаването на обществената осведоменост по въпросите на превенцията и борбата с корупцията в областта на финансирането на политическите партии е от съществено значение за доброто функциониране на демократичните институции,

Препоръчва на правителствата на държавите-членки да приемат в своите национални правни системи правила срещу корупцията при финансирането на политическите партии и предизборните кампании, които са вдъхновени от общите правила, възпроизведени в приложението към настоящата препоръка, - в случай, че те все още нямат конкретни закони, процедури или системи, които предоставят ефективни и добре функциониращи алтернативи, и възлага на "Група държави срещу корупцията - GRECO" да следи за изпълнението на тази препоръка.

Приложение

Общи правила за борба с корупцията при финансирането на политическите партии и предизборните кампании

I. Външни източници на финансиране на политическите партии

Член 1 Публична и частна подкрепа за политическите партии

Както държавата, така и нейните граждани имат право да подкрепят политическите партии.

Държавата трябва да осигури подкрепа за политическите партии. Държавната подкрепа следва да бъде ограничена до приемливи вноски. Държавната подкрепа може да бъде финансова.

По отношение на разпределението на държавната подкрепа следва да се прилагат обективни, справедливи и разумни критерии.

Държавите следва да гарантират, че всяка подкрепа от държавата и / или гражданите, не представлява намеса в независимостта на политическите партии.

Член 2 Определение за дарение за политическа партия

Дарение означава всяко умишлено действие за даряване на предимство, икономическо или по друг начин, на една политическа партия.

Член 3 Общи принципи за дарения

a. Мерките, предприети от държавите, регулиращи даренията за политическите партии, следва да предоставят специфични правила, за:

- Избягване на конфликти на интереси;
- Гарантиране на прозрачност на даренията и избягване на тайни дарения;
- Избягване на създаване на предубеждения за дейността на политическите партии;
- Гарантиране на независимостта на политическите партии.

б. Държавите следва да:

i. предвидят, че даренията за политическите партии са публично достъпни, по-специално даренията, надвишаващи фиксирана горна граница;
ii. разгледат възможността за въвеждане на правила, ограничаващи стойността на даренията за политическите партии;
iii. приемат мерки за предотвратяване на заобикаляне на установените горни граници.

Член 4 Данъчно приспадане на дарения

Данъчното законодателство може да допусне данъчно приспадане на даренията за политическите партии. Такова приспадане от облагаемия доход трябва да бъде ограничено.

Член 5 Дарения от юридически лица

a. В допълнение към общите принципи за дарения, държавите трябва да осигурят:

i. регистрирането на даренията от юридически лица за политически партии в счетоводните книги и счетоводни отчети на юридическите лица; и

II. информиране на акционерите или всяко друго лице, член на юридическото лице за направените дарения.

б. Държавите следва да предприемат мерки, насочени към ограничаване, забрана или стриктно регулиране по друг начин, на даренията от юридически лица, които предоставят стоки или услуги, за която и да е публична администрация.

в. Държавите следва да забранят на юридически лица, контролирани от държавата или на други обществени органи, да извършват дарения за политически партии.

Член 6 Дарения за лица, свързани с политическа партия

Правилата относно даренията за политическите партии, с изключение на тези, отнасящи се за данъчни цели, посочени в член 4, следва да се прилагат, когато е уместно, към всички лица, които са свързани пряко или непряко, с политическа партия или са контролирани по друг начин от политическа партия.

Член 7 Дарения от чуждестранни дарители

Държавите следва изрично да ограничат, да забранят или по друг начин да регулират даренията от чуждестранни дарители.

II. Източници на финансиране на кандидати за изборите и изборни длъжности

Член 8 Прилагане на правилата за финансиране на кандидати за избори и изборни представители

Правилата относно финансирането на политическите партии следва да се прилагат mutatis mutandis към:

- финансирането на предизборните кампании на кандидатите за изборите;

- финансирането на политическите дейности на избрани представители.

III. Разходи за избирателна кампания

Член 9 Ограничаване на разходите

Държавите следва да обмислят приемането на мерки за предотвратяване на прекомерна необходимост от финансиране на политическите партии, като например, създаване ограничения за разходите за предизборни кампании.

Член 10 Записи на разходите

Държавите следва да изискват специално водене на записи за всички преки или непреки разходи за предизборните кампании по отношение на всяка политическа партия, всеки списък с кандидати и всеки кандидат.

IV. Прозрачност

Член 11 Отчети

Държавите следва да изискват от политическите партии и субектите, свързани с политически партии, посочени в член 6, правилното водене на книги и счетоводни отчети. Отчетите на политическите партии следва да бъдат консолидирани, за да включват, когато е уместно, отчетите на лицата, посочени в член 6.

Член 12 Записи за дарения

a. Държавите следва да изискват в отчетите на политическата партия да се посочват всички дарения, получени от партията, включително естеството и стойността на всяко дарение.

б. В случай на дарения над определена стойност, дарителите трябва да бъдат идентифицирани в записите.

Член 13 Задължение за представяне и публична достъпност на отчетите

a. Държавите следва да изискват от политическите партии да представят отчетите, посочени в член 11, редовно и поне веднъж годишно на независимия орган, посочен в член 14.

б. Държавите следва да изискват от политическите партии, редовно и поне веднъж годишно, да оповестяват публично отчетите, посочени в член 11, или като минимум да представят резюме на тези отчети, включително информацията, изисквана по член 10, когато е уместно, и в член 12.

V. Надзор

Член 14 Независим мониторинг

a. Държавите следва да осигурят независим мониторинг по отношение на финансирането на политическите партии и предизборните кампании.

б. Независимият мониторинг трябва да включва надзор върху отчетите на политическите партии и разходите, включени в предизборните кампании, както и тяхното представяне и публикуване.

Член 15 Специализиран персонал

Държавите следва да насърчават специализацията на съдебната власт, полицията или други служители в борбата срещу нелегалното финансиране на политическите партии и предизборните кампании.

VI. Санкции

Член 16 Санкции

Държавите следва да изискват нарушението на правила относно финансирането на политическите партии и предизборните кампании, да бъде предмет на ефективни, пропорционални и превантивни санкции.